Visenterna är framme i Ryssland

Nu har vi fått den största julklappen som vi kan få – visenterna är äntligen framme i Oksky-reservatet sydväst om Moskva.
- Efter 2,5 års arbete lyckades vi med något som kommer bli historiskt, säger Per-Arne Olsson, ordförande i European Bison Conservation Center (EBCC) och vd på Eriksberg Vilt & Natur.

Europas största landlevande däggdjur, visenten har transporterats från Blekinge till ca 20 mil sydost om Moskva. En resa på cirka 200 mil som inte har varit helt bekymmersfri.
- De olika tullstationerna som skulle passeras var alla mycket fundersamma över denna typ av transport och med tanke på dess ovanlighet var det mycket stämplar, samtal och kompletteringar som behövdes för att komma igenom, säger Per-Arne Olsson.
Trots förseningar och byten av tullstationer var det pigga och glada djur som beträdde rysk mark. Den sista visenten avlastades lokal tid 21.00 den 22/12.
- Vi kommer att följa utvecklingen av hur de svenska visenterna mår och förökar sig framöver, säger Per-Arne Olsson.

Sverige är och har varit betydande med sina uppfödningar för visentens räddningsarbete sedan 30-talet. Det går bra med förökningen av visenter i Sverige totalt och fler liknande projekt som detta med Ryssland/WWF kommer att deltagas i.

Här kan ni se de första bilderna från visenternas nya liv i Ryssland>>

http://www.eriksberg.nu/sv/visent

http://www.eriksberg.nu/sv/radda_visenterna