Visentflytten till Ryssland har inletts

Den stora visentflytten till Ryssland har inletts. 17 svenska visenter ska hjälpa till att rädda den ryska stammen.
– Det här kan vara en av de största visentförflyttningarna som någonsin har genomförts, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve och ordförande i EBCC, European Bison Conservation C­­enter. 

Det är framför allt visenter från Nordens största safaripark Eriksberg som ska skickas österut.
– De ska släppas ut på ett område sydost om Moskva och ingå i ett avelsarbete för att stärka artens överlevnad, säger Per-Arne Olsson.

Visenterna går nu i ett karantänshägn på Eriksberg, tillsammans med visenter från Avesta, Borås och Kungsbyn. De ska sitta i karantän i en månad innan det är dags för flytten, som sker i nära samarbete med WWF Ryssland/Kaukasus, WWF Sverige och EBBC. 
Representanter från WWF i Ryssland/Kaukasus besökte Eriksberg för två år sedan för att diskutera möjligheten att förflytta ett stort antal individer från Skandinavien.
– Det känns bra att vi nu har kommit igång med detta, det har tagit lång tid att komma igenom all byråkrati. Vi har även noga undersökt den ryska anläggningens målsättning eftersom vi vill försäkra oss om att visenterna får det bra i sitt nya hemland. Om allt går som planerat är målet att vi ska tranportera ett tiotal individer om året från Eriksberg/Sverige till Ryssland för att säkra visenternas framtid. 

Bakgrund och syfte: På Eriksberg finns idag den största sammanhängande avelsflocken av visenter som finns i hägn och lever i så kallad semi free ranging, det vill säga de lever i så nära naturliga förhållanden som det bara är möjligt. Sverige har i flera decennier varit framgångsrika i visentaveln och har sedan mer än 70 år varit aktiva med utsättningar och främjande av aveln av Europas största frilevande däggdjur som utrotades från det vilda 1927. Det var då de sista visenterna sköts i Kaukasus.  Syftet med ovanstående förflyttning är att öka möjligheten för det vilda beståndet av visenter i olika länder som till exempel Polen, Vitryssland och Tyskland. Målet är att få minst 10 000 frilevande visenter i flera länder, innan arten anses vara räddad för framtiden.

Här kan ni se en film från när en av visenterna flyttades in i karantänshägnet: https://www.facebook.com/eriksbergviltochnatur/videos/1450179031685718/

Hit ska visenterna flytta: https://www.tripadvisor.se/Attraction_Review-g2538925-d3155822-Reviews-Oksky_State_Nature_Biosphere_Reserve-Spassky_District_Ryazan_Oblast_Central_Russ.html#MAPVIEW

På bilderna nedan kan ni se när en av visenterna sövs, provtagning, transport till karantänshägnet, några nyfikna visenter, uppvaknandet samt då en ny visent anländer med transport till Eriksberg.